REVIEWImpulse

Impulse IMP

René van Es | 25 november 2003 | Impulse

Impulse IMP - Een lekker ding

Impulse IMPToen Ben Hoedjes van Hihat Audio zijn Lua apparatuur kwam ophalen was hij slim genoeg om een set luidsprekers van Impulse achter te laten vergezeld van de woorden: “als je tijd hebt ga je maar eens luisteren”. Die tijd kwam er inderdaad en voor ik het wist luisterde ik met grote regelmaat naar een paar IMP monitors. Vaker eigenlijk dan normaal. Een langdurige testperiode was het gevolg waardoor ik een uitstekende indruk kon krijgen van de eigenschappen. Voor de goede orde, Hihat audio is de fabrikant van Impulse en werkt met de ontwerper. Een product uit de handen van een oude rot in het vak.

Impulse

Impulse werd in 1986 voor het eerst op de markt gebracht in Nederland. Het merk was eigendom van de Engelse ontwerper Keith Marshall en kenmerkend eraan de natuurstenen afwerking aan de bovenkant van de speakers. Het waren zonder uitzondering transmission lines, kregen in die tijd een heel goede pers en er waren de nodige tevreden gebruikers. Het was lange tijd stil rondom Impulse tot distributeur Hihat Audio uit Alkmaar samen met Keith een nieuwe lijn op de markt zette. Nu geen transmission lines meer maar volgens basreflex principes berekend. Voor de nieuwe lijn kan Keith gebruik maken van de productie faciliteit die Hihat kan bieden, wat de communicatie over en weer tussen bouwer en ontwerper altijd ten goede komt. De onderhavige set bestaat uit twee monitors die luisteren naar de naam IMP.

De IMP heeft bescheiden buitenafmetingen van 35 x 19 x 29 cm (hxbxd) en vormt van de zijkant gezien een parallellogram. Zowel de achterwand als het frontpaneel staan in een hoek naar achteren. De kast is gemaakt van een sandwich die van buiten naar binnen opgebouwd is van 3 mm bamboe, 16 mm MDF, weer 3 mm bamboe, 4 mm loodbitumen en dan een dikke verlijmde laag Pritex demping. 9 Kilo weegt elke monitor als hij klaar is. Ondanks deze zware constructie past Keith een brace toe in het midden van de kast om hem nog stijver te maken. Stijf is zeker waar, maar ik denk dat ook het woord taai op zijn plaats is. Immers bamboe is een taaie houtsoort en lijkt mij uitermate geschikt om resonanties tegen te gaan. Het bamboe is bij mijn modellen nog in de natuurlijke kleur. Ik moet zeggen dat het lichte hout mij erg aanspreekt en dat de tekening van bamboe mooi is. De kast is in vele tinten te maken door het bamboe in te wrijven met olie soorten (meerprijs van 40 euro per speaker paar). Hihat liet daar de nodige voorbeelden van zien op onder meer de VAD show. De prijs voor de IMP is 1400 euro per paar exclusief stands.

Impulse IMPHet ontwerp is gemaakt met Vifa speakers. Een blik in de kast laat een 14 cm woofer zien met een gecoate cellulosevezel conus type nummer PL14WJ09. Een mooi woofertje dat met zorg is gemaakt. Een lange dunne basreflexpoort ondersteunt de woofer. De tweeter is de XT25TG30-04 ring radiator van Vifa. Toegepast door meerdere luidsprekerfabrikanten vanwege de uitstekende eigenschappen en het ver naar boven uitlopende frequentie bereik. De tweeter heeft aardig wat werk te verzetten omdat de scheidingsfrequentie ligt op 2 kHz met een 2e orde filter (12 dB/octaaf).

Het filter zelf is opgezet met Audyn-Cap condensatoren en Intertechnik luchtspoelen en weerstanden. Alle condensatoren die ik gezien heb bij Hihat/Impulse zijn de betere polypropyleen of dubbelgewikkelde polypropyleen types. Het filter is hardwired en als bekabeling wordt intern gekozen voor QED Anniversary. Gesoldeerd met WBT zilversoldeer. Er is geen bi-wire aansluiting hoewel die gezien het filter wel te maken zou zijn. Opvallend was de grote luchtverplaatsing die de toch kleine 14 cm woofer wist te veroorzaken. Bij hogere volumes “waaide” het tot op een meter afstand van het kastje. Vooral uit de reflexpoort, die gek genoeg geen windgeruis liet horen, alleen voelen. Een redelijke versterker is aanbevolen, het rendement ligt op 87 dB/Watt bij een nominale impedantie van 6 Ohm. Dus effectief rond de 85-86 dB wat aan de lage kant is. Het opgegeven frequentiebereik is 50 Hz tot 25 kHz. De impedantie zakt, eveneens volgens opgave van Impulse, niet onder de 4 Ohm.

En speelt achter…..

Impulse IMPDe IMP is aangestuurd met mijn Monarchy Audio SE-100 Delux 100 watt eindversterkers via Siltech LS-110 kabels. In een home cinema opstelling vanuit een Marantz SR4300 met Ocos kabel op de front aansluitingen. Bronnen waren een Teac D-70/P-70 topklasse loopwerk en dac, mijn eigen Teac loopwerk via anti jitters en upsampler aangesloten op een Apogee Mini-Dac, een Garrard/Pro-ject platenspeler met Benz Glider L2 op Linn Linto en een Marantz DV6200 dvd speler die de Marantz receiver van signaal voorzag. Leentjebuur is nog gespeeld met twee Sony DVP-NS705V SACD spelers waarvan er één is gemodificeerd door Van Medevoort. Kabels zonder uitzondering Apogee Wyde-Eye voor de digitale techniek en Siltech SQ-88 Classic aan de analoge zijde. Alleen de platenspeler is aangesloten met Siltech MXT New York.

In de tijd dat de IMP hier stond zijn drie voorversterkers ingezet. Een Clearaudio Balance, een Marsh Sound Design P2000b en een Lua Serenade SEL. Als luidspreker stands voldeden de Spectral BS58 AL prima. Een iets zwaardere stand van Spectral zou nog mooier geweest zijn, zowel optisch als qua stabiliteit. De aantekeningen zijn uiteindelijk gemaakt via de Marsh Sound en de cd set met Apogee converter. Als gebruikelijk treft u de complete apparatuurlijst aan onder de recensie.






EDITORS' CHOICE