Soms, heel soms zie je in het hogere audio segment een product dat een lange geschiedenis kent en toch steeds met zijn tijd is meegegaan. Denk hierbij maar aan de steeds vernieuwde versies van versterking, cd-loopwerken of weergevers. Ook onder platenspelers blijven innovaties ervoor zorgen dat een beproefd product toch nog verbeterd kan worden.
Onder het motto ‘Never change a winning product’ bestaat de Delphi draaitafel van het Canadese Oracle Audio Technologies al dertig jaar. Hoewel de bevlogen ontwerper Jacques Riendeau en eigenaar van het merk Stéphane Nadeau de grondbeginselen van hun visie op het gebied van high end audio nog steeds na trachten te leven, maakt ook Oracle Audio Technologies gebruik van de nieuwste grondstoffen en technieken om hun producten te laten rijpen tot hun standaard van perfectie.
Qua uiterlijk lijkt er op het eerste gezicht niet erg veel veranderd aan de Oracle Delphi MkVI ten opzichte van zijn voorganger. Maar wie ze naast elkaar ziet en dan gaat vergelijken komt toch wel tot een opsomming van wat feiten. Het grootste optische verschil met de MkV is dat het subchassis groter en langer is geworden. Dit komt niet alleen de esthetica ten goede, maar zorgt volgens Riendeau ook voor een betere gewichtsverdeling. Het armboard is ook verstevigd door er zo’n 35 procent meer volume aan te geven. De voeding eigenlijk ongewijzigd gebleven, de motor wordt na 20 jaar nog steeds synchroon aangestuurd.
Qua verdere technieken hebben ze in Canada zeker niet stilgezeten. Hoewel het lager nog steeds op zes punten wordt ondersteund, maak de nieuwe MkVI gebruik van een nieuwe precisie schroevenset om de afstelling nog accurater te kunnen maken. Voordeel is dat het lager hierdoor geen enkele afhankelijkheid meer heeft van omgevingstemperaturen. De bodemplaat van het lagerhuis is ook vernieuwd, Oracle maakt nu gebruik van het zeer stijve polyamide-imide (PAI), een thermoplastisch materiaal dat bijna onslijtbaar is. Samen met de eveneens nieuwe MVSS technologie levert deze nieuwe constructie een flinke verbetering op in de geluidskwaliteit, aldus de ontwerper.