Een flinke tijd na het verschijnen van de indertijd veelgeprezen 8000DAC heeft Audiolab gebruik gemaakt van één van de digitale grootmeesters van deze tijd om een nieuwe digitaal naar analoog omzetter op de markt te brengen.
De Audiolab M-DAC maakt gebruik van hoogwaardige technieken en onderdelen en biedt handige opties. Maar een technisch hoogstandje staat niet per definitie garant voor een fijne beleving van muziek en daar gaat het nu om. Weet de M-DAC te overtuigen?
Het was niemand minder dan John Westlake die door het team van Audiolab werd ingeschakeld om de M-DAC technisch vorm te geven. Dat deze man in het verleden al betrokken was bij enkele vooraanstaande digitale hoogstandjes zoals de Cambridge Audio Dac-Magic, diverse Peachtree producten en daarna betrokken was bij de Audiolab 8200CD, -CDQ en DQ.
Audiolab, onderdeel van de International Audio Group, heeft de afgelopen jaren redelijk betaalbare maar innovatieve producten op de markt gebracht. De M-DAC was een ideale aanvulling op het assortiment.
Concurrerend?
De prijspositionering van de Audiolab M-DAC is gedurfd. Er zijn de afgelopen tijd veel spelers op de hifimarkt (opnieuw) ingestapt in D/A Converters, mede dankzij de opkomst van digitaal streamen van muziek. In dezelfde klasse opereren merken als het eerdergenoemde Cambridge Audio, Gold Note, Arcam, T+A, Music Hall, Rega en meer bekende merken. Dan moet je wel wat te bieden hebben.
Technisch gezien zit dat bij de M-DAC wel snor. Naast een volumeregeling en een hoofdtelefoonaansluiting is dit compacte component voorzien van een 2,7 inch OLED display, twee digitale coaxiale en twee optische ingangen, een digitale uitgang voor beide soorten verbindingsmogelijkheden met een clock-lock functie over SPDIF voor een jittervrije weergave met compatible cd-spelers. Jitterrejection is aan te passen in het menu middeld de opties Auto, High Bandwith en Low Bandwith. Dit zorgt voor een betere compatibiliteit met andere apparatuur, waardoor er geen 'hick-ups' plaatsvinden en/of vervorming in het audiosignaal hoorbaar is.
De digitale coaxiale ingangen ondersteunen een maximale bandbreedte van 24bit/192kHz. Om het geheel compleet te maken heeft de gebruiker de keuze om de M-DAC als voorversterker te gebruiken voor actieve luidsprekers of via een eindversterker, mede dankzij de extreem lage uitgangsweerstand van 10/5 Ohm. Ook langere luidsprekerkabels zullen geen probleem of vervorming veroorzaken. Er kan worden gekozen voor een gewone cinch-aansluiting of een gebalanceerde aansluiting als uitgang. De in zilver of zwart leverbare aluminium behuizing van de Audiolab is erg mooi afgewerkt en als kers op de taart leveren de Britten een slanke afstandsbediening bij de M-DAC. Muting, het menu bereiken en tussen ingangen schakelen vergt dus geen opstaan van de luisterpositie.