De organisatie van Integrated Systems Europe – ISE voor de vrienden – verwacht dit jaar zo’n 45.000 bezoekers uit 140 landen te verwelkomen in de Amsterdamse RAI. Een kleine 1.000 standhouders – die gezamenlijk alle twaalf hallen van de RAI bezetten – uit alle hoeken van de wereld moeten er voor zorgen dat een bezoekje aan de beurs de moeite waard is. Dat gaat vast wel lukken…
De ISE is géén AV-beurs. Volgens de organisatie – en die kunnen het weten – is de ISE ‘The world’s best-attended tradeshow for the professional AV and electronic systems industry’. In de praktijk is ISE een stomend allegaartje van professionele displays in alle soorten en vormen, professionele audio- en video- apparatuur, home automation-toepassingen en consumer audio/video. Hoewel dat laatste segment zeker niet meer dan tien procent van het totale beursaanbod betreft, gaat het wel om producten en toepassingen die bovengemiddeld interessant zijn en die je doorgaans niet op andere AV-beurzen aantreft. Daarbij zijn sommige apparaten die zogenaamd voor het pro segment bestemd zijn zodanig interessant dat ze stiekem ook voor de ‘gewone’ consument belangrijk zijn.
En dus zijn we gewapend met een dicteerrecorder – OK: een iPhone app -, een laptop en een forse Nikon natuurlijk weer richting Amsterdam getrokken... Bij dezen het eerste nieuws.
Storm Audio
Dit moet één van de jongste merken op ISE zijn. Storm Audio is een Franse fabrikant, opgericht in 2013 door Yves Trelohan (die we nog kennen als CEO van Screen Research) en Hervé Roux. Storm Audio is één van de eerste fabrikanten die een akkoord gesloten heeft omtrent het integreren van de Auro 3D-surround technologie. Er zouden in 2014 drie surround processors/versterkers gelanceerd worden, maar prijzen hebben we nog niet gehoord. Het gaat om de SSP 16-3D, de SSP 12-3D en de Auriga ISSP 12.200D.
De SSP 16-3D kan zestien geluidskanalen aansturen (!), de SSP 12-3D houdt het op twaalf. De Auriga is een combinatie van een 16 kanaals processor en twaalf versterkerkanalen van elk 200 watt. Zoveel watts (2400, alstublieft) én een processor in één chassis? Als dat maar goed gaat. De drie zouden ook over het nieuwe – en veelbelovende! – DTS Neo:X systeem beschikken (surround processing voor hoofdtelefoons) en kunnen worden aangestuurd en via StormRemote technologie. Via IP en Wi-fi, met andere woorden. In de loop van het jaar zouden daar dan nog Auro-3D Headphones en Auro-3D gaming algoritmes aan worden toegevoegd. En aangezien Storm Audio op de ISE de handen in elkaar geslagen heeft met Procella Audio, mogen we morgen een demo verwachten waarbij de Storm Audio Auro 3D elektronica gecombineerd wordt met Procella Audio luidsprekers. In 11.1 nog wel…
Procella Audio
Het merk Procella Audio is ontstaan doordat op het hoofdkwartier van DTS – dat zijn de mensen die onder meer het befaamde DTS-HD Master Audio surround formaat ontwikkelden – een home theater geluidssysteem in referentiekwaliteit nodig was. Geheel volgens het cliché bleek geen enkel systeem goed genoeg te zijn, en dus besloot men om er zelf één te bouwen. Naderhand waren er steeds meer bezoekers – waaronder veel mensen uit de pro audio sector – die zodanig onder de indruk waren van het systeem, dat ze het wilden aankopen. De ontwerpers van het systeem vertrokken vervolgens bij DTS (in 2006) en richtten hun eigen audiomerk op: Procella Audio.
Procella maakt louter home theater systemen die – gezien de nogal brute styling – specifiek bedoeld zijn voor dedicated home theaters. Nieuw zijn de P5 luidsprekers en de P12 subwoofer. De sub beschikt over een 350 watt versterker en een 12” driver. Genoeg voor een geluidsproductie van 116 dB. Belangrijk detail: de kast is slechts 215 mm diep. De P5 is een compacte tweeweg luidspreker met een 5.25” woofer en een 1” tweeter. De P5 kost € 700 per stuk, de subwoofer heb je voor € 2.300. Een eerste luisterindruk zat er vandaag niet in, en dus komen we morgen terug…