REVIEWPiega

Review: Piega Premium Wireless 501 - slanke actieve vloerstaander

SAMENVATTING

De piekfijn afgewerkte Premium Wireless 501 is een transparant en neutraal klinkende luidspreker die alle muziekgenres zonder morren weergeeft. De weergave van lage tonen is goed, maar liefhebbers van disco, dance en house zullen de laagweergave mogelijk te karig vinden. De door Piega gemaakte lint tweeter zorgt echter voor een snelle, luchtige en transparante weergave en een kamerbreed geluidsbeeld. De weergave van hoge tonen en de ruimtelijke informatie die daarmee aan de luisteraar wordt gegeven is bovengemiddeld voor deze prijsklasse. De Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening en weinig aansluitingen. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht want de Premium Wireless modellen kunnen met een cinch-kabel met een voorversterker verbonden worden. Wie een cinch-kabel gebruikt, heeft de volumeregeling en de aansluitingen van de voorversterker tot zijn beschikking.

PLUSPUNTEN

  • Transparante en ongekleurde weergave
  • Hoogweergave heel goed en ruimtelijk
  • Goede weergave van microdetails
  • Slank ontwerp dat niet veel ruimte inneemt
  • Mooie en strakke afwerking van kast en front

MINPUNTEN

  • Laagweergave kan wat dun zijn in een grote kamer
  • Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening

De Zwitserse luidsprekerfabrikant Piega maakt luidsprekers sinds 1986. Aanvankelijk waren dat alleen passieve luidsprekers, maar Piega kon later veel passieve modellen ook in actieve vorm leveren. Met het uitbrengen van de Premium Wireless productlijn heeft Piega nu ook actieve luidsprekers die draadloos muzieksignaal kunnen ontvangen. In de testruimte staat een paartje van het model Premium Wireless 501, een slank ogende actieve vloerstaande luidspreker. Hoe is de Premium Wireless 501 gebouwd en, nog belangrijker, hoe klinkt deze slanke vloerstaander?

Piega: luidsprekers uit Zwitserland

De Zwitserse samenleving heeft een naam hoog te houden als het gaat om fijnmechanica, technische ontwerpkeuzes en bouwkwaliteit (chocola en andere voedingsmiddelen laten we even buiten beschouwing). Luidsprekerfabrikant Piega doet helemaal mee met deze traditie en bouwt sinds 1986 luidsprekers die zich met hun techniek en voorkomen een aparte maar vaste plaats in de markt hebben verworven. Piega is opgericht door Kurt Scheuch en Leo Greiner. Scheuch’s focus lag op geluidskwaliteit. Greiner hield zich meer bezig met vormgeving. De heren vulden elkaar dus zogezegd aan. Piega is nog steeds min of meer een familiebedrijf. De tweede generatie is sinds 2018 actief betrokken bij de ontwikkeling en verkoop van de producten van Piega.

Enerzijds trekt het merk liefhebbers van een mooie vormgeving, maar anderzijds is deze vormgeving in dienst gesteld van een goede techniek en klank. Fijn als het er mooi uitziet, maar het moet ook goed klinken, aldus de filosofie van Piega. Piega zet zich hiermee nadrukkelijk af tegen lifestyle-merken, die soms meer bezig zijn met vormgeving dan met techniek en klank.

Piega: portfolio van kleine en grote luidsprekers

Piega heeft een behoorlijk groot portfolio van monitorluidsprekers en vloerstaanders verspreid over verschillende productlijnen. De toplijn is de MLS-productlijn. Het vlaggenschip is het model Master Line Source met een adviesprijs van 80.000 euro per stuk. De goedkoopste productlijn is de T-Micro-productlijn. Het goedkoopste model in deze lijn is de TMicro 40 met een prijs van 449 euro per stuk. Dan is er nog de Coax-productlijn, Premium-productlijn en Classic-productlijn. Piega heeft ook luidsprekers voor inbouw in een muur of plafond. Het bedrijf richt zich dus min of meer op de hele luidsprekermarkt en beperkt zich niet tot uitsluitend de bovenkant of onderkant van de markt.

Aanvankelijk waren alle luidsprekers van Piega opgetrokken uit aluminium. Later heeft het bedrijf met de Classic-productlijn ook houten luidsprekers op de markt gebracht. Het veelvuldige gebruik van aluminium en het slanke voorkomen van de luidsprekers zijn echter min of meer de onderscheidende eigenschappen van het merk. Het gebruik van aluminium voor de bouw van een luidspreker biedt allerlei voordelen. Aluminium is uiterst stijf en vormvast. Kastwanden kunnen daarom dunner worden uitgevoerd dan met het gebruik van hout. Bij gelijkblijvend volume kunnen de kasten dus iets kleiner worden uitgevoerd.

Piega Premium Wireless 501: 2 ½-weg vloerstaander

Piega’s focus lag en ligt nog altijd op de ontwikkeling van passieve luidsprekers. Door de jaren heen heeft het merk ook sommige modellen actief gemaakt door inbouw van een eindversterker. Momenteel is de Premium Wireless productlijn de enige productlijn die actief is. Het draadloos kunnen aanleveren van muzieksignaal is nieuw voor Piega. De Premium Wireless modellen zijn ook voorzien van een cinch-ingang voor wie liever muzieksignaal via een kabel aanlevert. Overigens is er ook de passieve Premium-productlijn. NB: de term “draadloos” heeft alleen betrekking op het aanleveren van muzieksignaal. Voeding komt binnen via een netsnoer.

De Premium Wireless familie bestaat uit drie leden. Het grootste model is de vloerstaande Premium Wireless 701 (lees onze recensie over de Piega Premium 701, het passieve broertje van het Wireless-model). De kleinste is het monitormodel Premium Wireless 301.

In de luisterruimte staat een set van het middelste model, de vloerstaande Premium Wireless 501. Vanaf de voorkant is de luidspreker niet te onderscheiden van het passieve model Premium 501. De kast is precies hetzelfde. Aan de achterkant manifesteert zich het verschil. De Premium 501 heeft luidsprekeraansluitingen. De Premium Wireless 501 heeft een cinch-aansluiting en knopjes om een draadloze groep te kiezen en om aan te geven of de luidspreker in een hoek, dicht tegen een muur staat of vrij staat. De Wireless-modellen kunnen niet met een externe eindversterker worden aangestuurd. Wie zijn eigen (eind)versterker wil gebruiken, moet het passieve model kopen.

De Premium-productlijn is ontworpen door Stephan Hürlemann. De elipsvormige achterkant is bewust gekozen ter vermijding van evenwijdige vlakken die staande golven of resonanties zouden kunnen veroorzaken. Dominik Züger, die sinds 2017 bij Piega werkt, is verantwoordelijk voor de uitwerking van draadloze techniek en DSP. De frontjes van de luidsprekers zijn afneembaar en magnetisch bevestigd. Ze vallen netjes naadloos verzonken in de baffle. Losmaken gaat het makkelijkst met een bankpasje of iets wat daarop lijkt. De pootjes aan de onderkant van de kast en de kabels aan de achterkant zijn de enige elementen die uitsteken.

Piega Connect: voor alle draadloze verbindingen

Om daadwerkelijk draadloos muzieksignaal naar de Premium Wireless luidsprekers te zenden, dient gebruik gemaakt te worden van de Piega Connect, een klein vierkant doosje dat is voorzien van een tweetal digitale ingangen (1 x optisch, 1 x cinch) en een analoge cinch-ingang. De Piega Connect zet een wifi-verbinding op met de luidsprekers, maar maakt daarbij geen gebruik van een eventueel aanwezig wifi-netwerk in het huis van de gebruiker. De wifi-verbinding van de Connect naar de Wireless luidsprekers is dus volledig onafhankelijk van de kwaliteit van een eventuele in huis aanwezige wifi-router. Tevens kan de Piega Connect muziek via bluetooth-signaal ontvangen en doorzenden naar de luidsprekers. De Connect heeft een analoge cinch-uitgang, zodat eventueel een subwoofer aangesloten zou kunnen worden.

De Premium Wireless modellen hebben, zoals de meeste actieve luidsprekers, geen volumeregeling aan boord. De Piega Connect heeft wel een volumeregeling aan boord, maar geen afstandbediening. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht. De Premium Wireless modellen zijn immers ook voorzien van een cinch-ingang en kunnen dus ook door een analoge voorversterker worden aangestuurd.

De Piega Connect dient apart aangeschaft te worden en kost net geen 500 euro. Op dit moment loopt een kortingsactie en krijgt de koper de Connect gratis bij aanschaf van een setje Premium Wireless luidsprekers.

Piega Premium Wireless 501: uitvoeringen en prijzen

Piega kan de Premium Wireless modellen leveren in een drietal uitvoeringen. De uitvoering met een aluminium kast en zilverkleurig front kost 4.500 euro per paar. De uitvoeringen met een zwart geanodiseerde kast met zwart front en witte gelakte kast met zilverkleurig front kosten 4.800 euro per paar. Piega levert een uitstekende gedrukte handleiding mee.

Voordat we muziek gaan luisteren, besteden we nog even meer in detail aandacht aan de bouw en techniek van de Premium Wireless 501 en de Piega Connect.






EDITORS' CHOICE