Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een high-end (UHD) blu-rayspeler mocht reviewen. Het begint een behoorlijke niche markt te worden namelijk met de opkomst van alle streamingdiensten en streaming devices. Maar nu dan toch weer een nieuwe speler; Reavon. En dan doe ik het maar meteen goed en leg ik twee spelers van het nieuwe Franse merk op de testbank.
Beide modellen zijn echte discspelers en bieden dus geen enkele streamingapp. Of dergelijke apparaten stand houden in de huidige markt ligt vooral aan de enthousiastelingen die veel optische media in hun collectie hebben. Vooral de UBR-X200 is een universele discspeler. Hoe presteren beide spelers van deze Franse nieuwkomer?
Reavon UBR-X100 versus UBR-X200
Beide spelers van Reavon zien er om te beginnen aan de voorkant identiek uit. Een mooi afgewerkte zwarte speler die er degelijk gebouwd uitziet. Ook de knopjes op het front voelen degelijk en beide spelers zijn behoorlijk gewichtig, een stuk zwaarder ook dan mijn OPPO UDP-203.
De X200 is nog net wat gewichtiger dan de X100; 6,8 versus 6,2 kilogram. De X200 heeft een ringkerntrafo wat voor een deel het verschil in gewicht verklaart. Het relatief hoge gewicht voor beide spelers wordt overigens wel duidelijk als ik door de informatie blader die voorhanden is. Dit komt namelijk door de aanwezigheid van een 3mm dikke stalen plaat om zo een trillingvrije basis te vormen voor de loopwerken in beide spelers.
Het gedeelte rondom de beeldverwerking is ook identiek in beide spelers. Beide spelers maken gebruik van een Mediatek SoC voor de beeldverwerking. Beide spelers hebben, zoals veel blu-rayspelers, twee HDMI-uitgangen. Eentje voor zowel audio als video en eentje voor alleen audio. Dit voor het geval je receiver bijvoorbeeld niet alle 4K en HDR formaten aankan. Of gewoon omdat je bijvoorbeeld liever de video en audiosignalen gescheiden wilt houden. Ook vind je op beiden een USB-poort voorop en achterop om media vanaf een USB-stick of schijf at te spelen én om de firmware te updaten, aangezien dat laatste niet via de speler zelf kan.
Voor verbinding met het internet en met je thuisnetwerk (via Samba en DNLA) is alleen een ethernetpoort aanwezig. Wifi is dus in het geheel afwezig. Verder zijn op beide spelers een digitale coax en een optische uitgang voorhanden om van de DAC in je versterker of van een losse DAC gebruik te kunnen maken.
Wel het noemen waard rondom beeldverwerking is het feit dat HDR10+ ondersteuning de grote afwezige is. Voor een high-end speler die net op de markt is, is dat wel een gemiste kans. Los van het feit dat het gros van de 4K schijfjes Dolby Vision danwel HDR10 content bevat. Wat overigens gelukkig wel wordt ondersteund.
Reavon UBR-X200 - gericht op analoge audioweergave
Het grootste verschil tussen beide spelers van Reavon is de veel meer audiofiel georiënteerde insteek van de X200. Naast de betere en stillere ringkern voeding en andere hoogwaardige componenten is er in de X200 een wat oudere, maar wel zeer goede DAC aanwezig. Namelijk een PCM 1690 DAC van Burr-Brown. Er is een tweetal aparte stereo uitgangen. Zowel via RCA als via XLR kun je de X200 verbinden met je versterker. Naast de stereo uitgangen is er ook een meerkanaals analoge uitgang waar een 24-bits Delta Sigma DAC zorgt voor de digitaal naar analoog omzetting. Er is een jitter-arme klok aanwezig voor een voor Blu-ray speler begrippen zeer hoogwaarde audioweergave. Al met al zeer compleet uitgerust qua uitgangen.
Daarbij kan de UBR-X200 met veel bestandsformaten overweg. Van cd tot sacd, van OGG Vorbis tot hires ALAC en FLAC. Met recht een universele speler te noemen dus. Alleen DVD-Audio ontbreekt in het rijtje, maar wie heeft die schijfjes nou? Overigens biedt de X100 géén ondersteuning voor sacd’s (wel DSD via je netwerk) en heeft de X100 geen enkele vorm van analoge audio uitgangen en dus geen dac aan boord.
Afstandsbediening is groot én prettig in gebruik
De afstandsbediening (die ook voor beide modellen identiek is) ziet er in eerste instantie enorm uit. Ondanks zijn formaat ligt hij erg goed in de hand en bieden de knopjes een prettige feedback. Ook is er een backlight aanwezig. Iets wat je juist steeds minder vaak ziet. Ik vind dat altijd wel erg prettig, zo’n backlight. Zeker tijdens de avonduren wil het wel eens gebeuren dat je je rot zoekt naar dat ene knopje.
Er is ook veel in te stellen via de afstandsbediening. Even snel de ondertiteling en audiotrack selecteren zijn vrij standaard mogelijkheden, maar ook de uitgangsresolutie en HDR standaard on-the-fly instellen zijn wel fijne features. Wel een puntje van kritiek is dat je goed moet richten met het infrarood oog naar de speler, maar soit.
Bestanden afspelen vanaf netwerk of USB
Tijdens de reviewperiode heb ik geen enkel probleem ervaren om mijn NAS te benaderen. Het netwerkgedeelte zit dus goed in elkaar. Ik kan mijn NAS via zowel de DNLA server op mijn NAS als via het Samba protocol (Windows share) benaderen. Echter bij het kiezen van een 4K film op mijn NAS was ik wel behoorlijk teleurgesteld. De speler herkent (of herkende, want intussen geüpdatet) geen HDR indeling bij het spelen van mijn mediabestanden over het netwerk. Ook geprobeerd met een externe USB-schijf, maar ook daar geen ondersteuning voor HDR. Dit bleek echter een bekend issue te zijn en inmiddels ben ik via importeur Oppostore.nl voor de X200 voorzien van een bèta-firmware die dit probleem opgelost heeft. Voor de X100 is er een nieuwe firmware update beschikbaar op de website van Reavon, wat betekent dat deze dus uit de bèta fase is.
Na deze firmware update ben ik weer verder gaan testen. Alle films (SD, HD en UHD) die ik op mijn NAS heb staan worden moeiteloos herkend. En ook de audiosporen worden moeiteloos opgepikt en doorgegeven naar mijn Anthem receiver. Of het nou Dolby Atmos, DTS:X MA, regulier Dolby Digital of Dolby Digital+ is of meerkanaals AAC of FLAC, nergens ondervind ik issues meer. Ook Dolby Vision wordt moeiteloos herkend en weergegeven.
Schijfjes afspelen is het sterkste punt
Waar beide Reavon spelers echt in uitblinken? Het afspelen van je filmcollectie op een zilverkleurig schijfje. De weergave is daarvan is namelijk perfect te noemen. Mooie scherpte, geen judder, en bovenal een geluidsarme leesunit. Elk schijfje draait zonder grote vibraties. Soms is het opstarten van een UHD schijfje wat luidruchtiger, maar dat is alleen tijdens het initieel laden. Tijdens het spelen van een film hoor je de speler zelf niet. Ook even expres wat vette vingers op schijfjes gezet en de zowel de UBR-X100 als de UBR-X200 hebben totaal geen moeite met een smerig schijfje. Een bekraste disc is wel een ander verhaal. Afhankelijk van de diepte van een kras is het ook voor de Reavon onhaalbaar.
De beeldkwaliteit is ook goed af te stellen in het menu. Is je TV of projector goed ingeregeld, dan is dat uiteraard niet nodig. Doorgaans is de upscaler, die bijvoorbeeld SD of HD signalen opwaardeert naar 4K, die in een TV aanwezig is beter dan in een losse speler, maar de Mediatek SoC in de Reavon spelers presteert ook op dat vlak uitstekend.
De UBR-X200 heb ik ook geruime tijd ingezet als cd speler. Ik heb een bescheiden cd collectie en de Reavon UBR-X200 presteert boven verwachting. Een mooie vloeiende weergave met veel detaillering kenmerken de kwaliteiten van dit stukje techniek. Ik heb geen XLR ingang op mijn Anthem, dus dat heb ik niet kunnen testen, maar de analoge stereo uitgang presteert echt meer dan prima. Ook de analoge meerkanaalsoutput heb ik niet getest.
Feit is wel dat je alles in kunt stellen in de speler zodat je de Reavon in feite alleen hoeft te koppelen aan een stereo eindtrap. Zodoende doet de Reavon dienst als voorversterker en DAC ineen. Wel heb ik meerkanaals SACD’s beluisterd via de HDMI-output. Daarbij liet ik de Reavon de DSD stream uitvoeren als meerkanaals PCM, wat feilloos werkte.
Is het dan alleen maar lof?
Niet helemaal. De speler is goed, begrijp me niet verkeerd. Vooral de UBR-X200 blinkt uit op zowel audio- als videotoepassing. De prijs van de UBR-X200 is echter erg hoog voor een speler die net niet helemaal universeel is. Denk aan het gebrek van HDR10+ ondersteuning en de in eerste instantie vreemde situatie dat HDR vanaf mediabestanden niet werkte. Ok, dat is opgelost met een firmware update, maar de speler is wel in eerste instantie zo op de markt gebracht. Daarbij moet vermeld worden dat het nu wel naar behoren werkt met een bèta-firmware update. Dus het is nog even wachten op de definitieve versie. Dat zal hopelijk niet lang zijn.
En over HDR gesproken. Waar bijvoorbeeld concurrent Panasonic in goedkopere spelers de tone mapping laat aanpassen in hun goedkopere spelers is deze optie in het geheel afwezig op de Reavon spelers. Niet dat ik het persoonlijk nodig heb, maar de doelgroep van dergelijke spelers verwacht mogelijk toch wat meer dat dit.
Daarbij zou het ook wel heel mooi zijn geweest als je bij diensten als Netflix, Disney+ en bijvoorbeeld Amazon Prime van de hardware van de Reavon spelers gebruik had kunnen maken. Met andere woorden; streaming apps kun je in het geheel vergeten. Het zijn wat dat betreft gewoon heel Spartaanse spelers. En waar bijvoorbeeld de OPPO nog een HDMI-ingang had, voor bijvoorbeeld een Chromecast, moet de Reavon het zonder een dergelijke poort doen. En niet alleen het gebrek aan apps doet Spartaans aan. Ook de gehele UI voelt en oogt achterhaald.
Een en ander komt erg overeen met wat OPPO deed met de UDP-203, maar die spelers worden punt 1 niet meer gemaakt en werden punt 2 al in 2017 op de markt gebracht en is dan ook geen eerlijk vergelijk. Het zou nieuwkomer Reavon denk ik geen windeieren hebben gelegd als er wél een vorm van apps gebruikt kon worden. Dat zou een fantastisch alles in één apparaat maken van deze spelers. De fabrikant heeft overigens wel de intentie om Roon-ondersteuning te bieden. Hopelijk voegen ze de daad bij het woord.
Conclusie
Kijkend naar wat Reavon als nieuwkomer op de markt neerzet, dan verdienen de Fransozen alle lof. Het betreden van wat tegenwoordig toch wel een niche markt kan worden genoemd, met een product wat gewoon erg goed is, getuigt zeker van lef én van de nodige kennis. Reavon heeft met de UBR-X200 niet voor niets een EISA-award in de wacht gesleept.
Helemaal geslaagd voelt de introductie echter niet voor mij. Vooral de UBR-X200 is namelijk aan de prijzige kant en het merk moet zich immers nog wel bewijzen. Daar krijg je wel een heel mooi DAC gedeelte voor terug en een erg stille en stabiele voeding. Overweeg je een nieuwe speler om alleen je films af te spelen dan is de UBR-X100 wat mij betreft een zeer goede kandidaat die uitstekend doet wat ie moet doen, je laten genieten van je filmcollectie op zilverkleurige schijfjes.
Reavon UBR-X100 | € 899 | Oppostore.nl | 4.5 / 5
Reavon UBR-X200 | € 1.799 | Oppostore.nl | 4 / 5
Reavon UBR-X110 | € 999 | Oppostore.nl | 4.5 / 5