NIEUWSSchiit

Schiit Audio Vidar 2: klasse AB stereo eindversterker zonder franje en met Schiit

Het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio heeft de Vidar 2 gelanceerd, een klasse AB versterker die volgens de fabrikant uitblinkt in eenvoud en degelijkheid. De Vidar 2 heeft een lineaire voeding met een zware transformator als basis. De Vidar 2 is ook als mono eindversterker te gebruiken.

Schiit Audio Vidar 2: tweekanaals stereo eindversterker

Het in de Amerikaanse staat Californië gevestigde audiobedrijf Schiit Audio heeft de Vidar 2 aangekondigd. Het cijfer “2” geeft aan dat sprake is van opvolging van een eerder model en dat klopt: de Vidar 2 is de opvolger van, jawel, de Vidar, die circa zes jaar geleden op de markt is gekomen.

Volgens de fabrikant is sprake van een ultra high-end versterker zonder ultra high-end prijs. “De Vidar 2 is niets minder dan een allesomvattende, exotische topologie, klasse AB, lineaire voeding, microprocessorgestuurde, vermogensverdubbelende, dual-mono-achtige, intelligent beheerde, bijna-alles-aandrijvende eindversterker die je zal er heel lang blij zal maken zijn. Misschien voor altijd!” Aldus de verklaring van Schiit Audio.

De Vidar 2 heeft volgens de ontwerpers alle moderne gemakken die mogen worden verwacht, waaronder een compacte vorm, een handige stand-by schakelaar op het voorpaneel om stroom te kunnen besparen en een intelligent microprocessor gestuurd controlesysteem dat ervoor zorgt dat de versterker te allen tijde optimaal werkt en indien nodig luidsprekers beschermt tegen schade.

Schiit Audio Vidar 2: “Old School kwaliteit”

De basis van de Vidar 2 is een lineaire voeding met in het hart een 600VA transformator. Geen klasse D, geen schakelende voedingen, geen ventilatoren...alleen krachtige prestaties. De Vidar levert 100 Watt per kanaal aan acht Ohm met een verdubbeling tot 200 Watt per kanaal bij vier Ohm. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz binnen een marge van +/- 0,03 dB en binnen de wat meer gebruikelijk ruime marge van +/- 3 dB is dit 3 Hz tot 500 kHz. Bij volledige uitsturing is de S/R verhouding groter dan 123 dB (A-gewogen).

Muzieksignaal komt binnen via cinch-aansluitingen, maar er is ook een enkele XLR-aansluiting op het achterpaneel gemonteerd. De Vidar 2 kan hiermee in combinatie met een gebalanceerd opgebouwd voorversterker (bijvoorbeeld de modellen Freya S of Freya +) als mono eindversterker worden gebruikt en levert dan 400 Watt aan acht Ohm.

Schiit Audio zegt met trots dat het overgrote deel van de productie en assemblage van de Vidar 2 (en andere producten), zoals het chassis, printplaten, transformatoren, assemblage, enz. in de VS plaatsvindt. Schiit Audio geeft vijf jaar garantie op de Vidar 2.

Schiit Audio Vidar 2: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering in Europa gaat beginnen en voor welke prijs. Op de Amerikaanse website van Schiit Audio staat een prijs genoteerd van net geen 800 dollar. De Vidar 2 is op dit moment nog niet te vinden op de Europese website van Schiit Audio. De Amerikaanse prijs is natuurlijk niet meer dan een indicatie. Een klant in Europa moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE