NIEUWSiFi

De iFi Diablo X draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker heeft ondersteuning voor xMEMS

Sinan Kökbugur | 24 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | iFi

Tijdens CanJam NYC op 25 en 26 februari 2023, een beurs in New York voor liefhebbers van alles op het gebied van hoofdtelefoons, zal het Britse audiobedrijf iFi Audio de Diablo X lanceren, een draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. Daar zijn er wel meer van, ook in het portfolio van iFi Audio, maar de Diablo X is naar eigen zeggen de eerste die xMEMS ondersteunt. Dit is een nieuwe en mogelijk baanbrekende solid state monolithische luidsprekertechnologie. Nog lang niet alle technische details zijn bekend gemaakt en prijs en leveringsinformatie laten ook nog even op zich wachten, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

iFi Diablo X

Het Britse audiomerk iFi Audio claimt dat de Diablo X in combinatie met IEM's met de monolithische microluidspreker van de xMEMS, een resolutie op audiofiel niveau kan bieden met een bliksemsnelle transiënte respons, bijna nul faseverschuiving en +/- 1 graden part-to-part faseconsistentie. Het resultaat is niet minder dan dat de techniek van xMEMS zorgen voor natuurlijk geluid met de meest nauwkeurige muziekweergave in het tijdsdomein.

iFi audio zal de Diablo X presenteren naast nieuwe in-ear hoofdtelefoon van Singularity Audio op CanJam NYC die komend weekend plaats zal vinden in New York. Singularity Audio zal hun xMEMS In-Ear Monitors uitbrengen, de eerste IEM's met xMEMS solid-state luidsprekertechnologie. In combinatie met de iFi Diablo X worden de twee een perfecte bundel, omdat de een niet goed kan worden gebruikt zonder de ander. Overigens kan de iFi Diablo X ook “gewone” hoofdtelefoons aansturen, althans dat mogen we afleiden uit de schakelaar op het frontpaneel.

Wat is xMEMS techniek? Uit de beschikbare informatie kunnen we opmaken dat xMEMS-microluidsprekers spanningsgestuurd zijn niet stroomgestuurd, zoals op spoelen gebaseerde luidsprekers. Een compatibele versterker moet in staat zijn om tot 30 Volt piek-tot-piek aan te sturen om xMEMS-luidsprekers op maximale luidheid te zetten. Bovendien moet er een DC-bias worden toegepast om het silicium luidsprekermembraan goed te laten werken, hetgeen ook is toevertrouwd aan de Diablo X.

Zoals gezegd, de Diablo X heeft een schakelaar om te kunnen kiezen voor xMEMS, Turbo en Normal. Dit maakt de iFi Audio Diablo X geschikt voor de nieuwe Singularity Audio IEM's. Met de standen Normal en Turbo is de Diablo te gebruiken in combinatie met een breed scala aan "gewone" hoofdtelefoons, zowel ongevoelige over-ear modellen als gevoelige in-ear modellen.

Net als de originele iDSD Diablo, levert de Diablo X geluid op referentieniveau door gebruik te maken van twee BurrBrown DAC-chips en een 16-core XMOS-chip om digitaal audiosignaal te verwerken dat wordt ontvangen via de digitale USB- en S/PDIF-ingangen. PCM-signaal mag een resolutie hebben van maximaal 768 kHz. Er is ook ondersteuning van DSD 512  en 2xDXD. De Diablo X biedt ook volledige MQA-decodering, net als zijn voorganger.

Over xMEMS Labs

xMEMS Labs is opgericht in januari 2018 en vindt naar eigen zeggen geluid opnieuw uit met 's werelds eerste solid-state True MEMS-luidsprekers voor TWS en andere persoonlijke audioapparaten. xMEMS heeft meer dan 90 toegekende patenten en meer dan 100 patenten aangevraagd voor zijn technologie. De monolithische architectuur implementeert zowel aandrijving als diafragma in silicium, hetgeen resulteert in een ongeëvenaarde frequentieresponsconsistentie van onderdeel tot onderdeel en verminderde luidsprekerafstemming of kalibratietijd bij productie.

Dit innovatieve drivermechanisme heeft ook 's werelds snelste en meest nauwkeurige microluidsprekers geproduceerd, waarbij veer- en ophangingsherstel van spoeldrivers is geëlimineerd, hetgeen naar eigen zeggen de geluidskwaliteit en geluidsveldweergave verbetert.

Dit is allemaal prachtig, maar we zijn heel benieuwd naar de eerste veldproeven en luistertesten. De techniek lijkt nu zo zoetjes aan productierijp te worden getuige de lancering van de Diablo X van iFi Audio die xMEMS-techniek ondersteunt.

Wordt vervolgd.

MERK

EDITORS' CHOICE