REVIEW

Conclusie en waardige alternatieven

Jamie Biesemans | 17 februari 2019

In tegenstelling tot sommige andere dossiers vergelijken we in dit artikel niet een reeks producten die ongeveer hetzelfde doen en hetzelfde kosten. We willen dus niet zomaar een rangschikking maken van goed tot slecht. Het zou een beetje gek zijn om pakweg de Abyss AB-1266 te vergelijken met de Sony MDR-Z7M2, twee toestellen met prijskaartjes die mijlenver uit elkaar liggen en ook klankmatig iets anders bieden.

In dit dossier zittenĀ geen slechte hoofdtelefoons. Eens rond dat 500-euro prijspunt gaat het veel meer om smaak en een bepaaldeĀ geluidssignatuur die de bouwer nastreeft. Dat gezegd zijnde zijn er twee hoofdtelefoons die we bijzonder goed vinden presteren voor hun prijs: de riante Meze Empyrean en de HiFiman Sundara, die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Ze zijn de Best Getest respectievelijk de Beste Koop.Wil je meer van hetzelfde bij de Sundara, dan is de stap naar de Ananda zeker het overwegen waard. Ben je een liefhebber van elektronische muziek en wil je onderweg luisteren, dan is de Sony MDR-Z7M2 een echte aanrader, maar ook de Elegia is iets voor mobiele luisteraars. Laid-back luisteren met een hoog luxegevoel is dan weer het terrein waar de Denon D9200 de koning is. Comfort en onspanning zijn zijn fortĆ©s.

Waardige alternatieven

Naast de hoofdtelefoons in dit dossier hebben we nog een heel aantal reviews die reeds in FWD verschenen en op HiFi.nl staan. Een klein overzicht van interessante koptelefoons en DACā€™s die zeker het bekijken waard zijn.

SENNHEISER HD820

Als er zoiets zou bestaan als de perfecte hoofdtelefoon, dan zou de HD 820 hem niet zijn. Maar als je vraag
luidt: ā€œIs dit de beste gesloten koptelefoon?ā€. Tja, dan zou het moeilijk zijn om daar niet ā€˜jaā€™ op te antwoorden.

ā‚¬ 2.399,- |Ā www.sennheiser.com | Lees de hele review

FOCAL CLEAR

De Clear is een zeer knappe openĀ hoofdtelefoon die trouw is aan hetĀ DNA van Focal, nog meer dan deĀ Elear. Het is een koptelefoon die welĀ heel dicht bij het perfecte middelpunt tussen veel detail en een volle klank zit.

ā‚¬1.499,- |Ā www.focal.com | Lees de hele review

CHORD MOJO

Chord heeft met de Mojo alweer een DAC afgeleverd die ver weg blijft van kunstmatigheid of vals detail, maar net een enorme levendigheid en natuurlijkheid in zich draagt. Deze DAC is zo goed dat je hem zelfs probleemloos kan opnemen in een hoogwaardige hifi-keten. Hoewel hij er qua vorm niet past bij hifi-componenten op volle grootte, compenseren zijn muzikale prestaties daar helemaal voor.

ā‚¬ 499,- |Ā chordelectronics.co.uk | Lees de hele review

AUDIO-TECHNICA ATH-ADX5000Ā 

De ATH-ADX5000 is een koptelefoon die zeker niet neutraal is, maar wel heel verfijnd. De enorme openheid, de snelheid en de combinatie van een krachtig laag met een vloeiend midden maken de Audio-Technica een van de beste keuzes op dit prijspunt.

ā‚¬2.199,- | www.audiotechnica.co.jpĀ | Lees de hele review

PRO-JECT PRE BOX S2 DIGITAL

De Pre Box S2 Digital is een toestel waar je snel overheen kunt kijken. Het past bijna in de hand, waardoor het meer een accessoire lijkt dan wat het echt is: een volwaardig hifi-component. Het is een DAC Ć©n een hoofdtelefoonversterker, en als je kunt hem zelfs desgewenst inzetten als digitale voorversterker. En dat allemaal in een behuizing van 10 x 10,5 x 3,5 cm!

ā‚¬ 349,- | www.project-audio.com | Lees de hele review

MRSPEAKERS AEON FLOW CLOSEDĀ 

De AEON Flow presteert waanzinnig goed. Wie twijfels had over MrSpeakers als een toonaangevende fabrikant, mag die meteen opbergen. Op alle vlakken (comfort, bouwkwaliteit en klank) een topper.

ā‚¬ 799,- | www.mrspeakers.comĀ | Lees de hele review

iFi AUDIO PRO iDSDĀ 

De iFi Audio Pro iDSD is een bijzondere verschijning.OverdetechnischeimplementatievandeDACenhetdubbele versterkerluik niets dan lof. De Pro iDSD kan zoveel dat onvermijdelijk bepaalde functies voor jou niet relevant zijn. Is dat een zwakte? Niet echt, maar het betekent wel dat je deels betaalt voor iets dat je mogelijk niet nodig hebt.

ā‚¬ 2.749,- | www.ifi-audio.comĀ | Lees de hele review

CHORD HUGO 2

De Hugo 2 is een DAC die de finale aankoopĀ van elke serieuze muziekliefhebber kan zijn. DeĀ DAC-conversie is voor ons foutloos: vloeiend, transparant, gedetailleerd. Het hoofdtelefoonversterkerluik is ijzersterk en wordt enkel gepasseerd door zeer goede toegewijde hoofdtelefoonsversterkers. Zelfs een lastpak als een HD 800 stuurt hij met klasse aan.

ā‚¬ 2.190,- | www.chordelectronics.co.ukĀ | Lees de hele review

MYTEK BROOKLYN DAC+

De Brooklyn DAC+ laat zichĀ niet vangen in één woord. DeĀ veelzijdigheid van dit toestelĀ gekoppeld aan de MQA-ondersteuning maakt het vrij uniek op de markt. Het doet zijn eigen ding; de DAC+ bezit bijvoorbeeld niet een crossfeed-instelling of allerlei filters. Dat past weer bij de studioachtergrond van Mytek. Een juiste en correcte weergave staat voorop.

ā‚¬ 2.195,- | www.mytekdigital.comĀ | Lees de hele review

IFI AUDIO XDSD

De xDSD is een klein ding, maar wel een grote stap voor iFi Audio. Het ziet er veel eleganter en beter gebouwd uit dan de vorige mobiele DACā€™s van het merk. De klank is zeer goed, in het bijzonder met de 3D+-functie die de meeste muziek natuurlijker doet klinken.

ā‚¬ 449,- |Ā www.ifi-audio.com | Lees de hele review

SHANLING M0Ā 

Kijk naar de prijs, kijk naar wat het kan, kijk naar deĀ afwerking - en sta gewoon paf. De Shanling M0 isĀ een ongelooflijk veelzijdige speler die ondanks eenĀ miniformaat toch een mega-DAP is. De autonomie is niet geweldig, zeker als je Bluetooth gebruikt, maar voor wat je betaalt is het meer dan een klein beetje top.

ā‚¬ 120,- | www.duneblue.nlĀ | Lees de hele review


EDITORS' CHOICE