(door Raymond van der Zee)
Bent u één van die hifi-liefhebbers die hun installatie willen verbeteren zonder daarvoor een nieuwe versterker, CD-speler of boxen aan te schaffen? In eerste instantie denkt u dan misschien aan een betere interlink of een betere luidsprekerkabel. Ook wel eens aan een betere stroomverzorging gedacht? Als die gedachte snel verdween vanwege het idee dat dit niet genoeg hoorbare verbetering zou brengen, is het de moeite waard om toch de proef op de som te nemen.
Hifi-apparatuur werkt in het ideale geval met een geluidssignaal dat volstrekt gescheiden is van de netspanning d.m.v. een transformator, gelijkrichters en afvlakking. In de praktijk blijkt uit de volgende luisterervaring dat de stroomverzorging waarop de apparatuur is aangesloten, invloed heeft op de geluidskwaliteit.
Om negatieve invloeden die samenhangen met de 230V-voeding van hifi-apparatuur te minimaliseren, heeft het Duitse merk AudiOplan een aantal componenten ontwikkeld die het geluidssignaal zo zuiver mogelijk moeten houden.
Van links naar rechts: de PowerStar™S, de PowerPlant™100S en het FineFilter™S.
De 3 geteste componenten waarop ik mijn hifi-apparatuur heb aangesloten, zijn een contactdoos en 2 filters. De PowerStar voorziet in de netaansluitingen voor de apparatuur. In het midden van deze contactdoos komt de stekker van de versterker. Dan zijn er rondom het midden nog 6 stopcontacten over voor andere apparatuur. De mechanische opbouw en de elektrische verbindingen zijn geoptimaliseerd voor zo weinig mogelijk storing op het audiosignaal. De FineFilter is een netfilter en wordt voor het stekkerblok geschakeld. De PowerPlant is bedoeld voor digitale hifi-apparatuur zoals CD-spelers, omdat deze apparatuur zelf storing op het lichtnet strooit .
Fase en nul
Wel eens gemerkt dat bij het aanraken van de metalen behuizing van versterkers een tinteling voelbaar was? Dat komt door de spanning die op de behuizing staat. De hoogte daarvan hangt onder andere af van de positie van de stekker in het stopcontact. De voorwaarde om tot de best mogelijke weergave te komen, is de stekkerpositie te kiezen, waarbij de spanning op de metalen behuizing, de massa, de kleinste is. De oranje stippen bij de contacten in combinatie met die op de stekkers maken het makkelijker om fase en nul van het lichtnet te onderscheiden, dat wil zeggen, de juiste stekkerpositie te onthouden. Ook voor andere apparatuur die elektrisch verbinding maakt met de versterker is het belangrijk om correct op de fase aangesloten te zijn omdat dat weer invloed heeft op de massa van de versterker.
Demokoffer
De drie geteste componenten waren afkomstig uit een demokoffer, de PowerCase S, beschikbaar gesteld door de importeur. Deze koffers staan bij dealers en zijn bedoeld voor uitleen aan mensen die eens serieus aan de slag willen met netspanningstuning. In de koffer zijn ook meetapparatuur en een gebruiksaanwijzing aanwezig om de juiste stekkeraansluitingen van de hifi-apparatuur te bepalen. Ook zaten er twee netsnoeren in (PowerCord S) bestemd voor de versterker en CD-speler. Deze waren voor mij echter niet bruikbaar omdat de standaard Eurostekkers niet pasten op mijn Marantz apparatuur, die van 2-polige netaansluitingen is voorzien, zonder aarde.