De enige fabriek in de Benelux waar nog cassettebandjes worden geproduceerd heet Duplicase en bevindt zich in Wierden (Overijssel). Eigenaar Kees van Dorth heeft onlangs zijn fabriek overgedragen aan Thomas Baur uit Lochem. Baur heeft grote plannen met zijn nieuw verworven bandjesfabriek en wil de aloude muziekcassette naar een nieuwe generatie brengen.
Duplicase
Duplicase is gespecialiseerd in maatwerk. De klant kan de lengte van cassettebandjes zelf bepalen en kan ook het drukwerk bij de bandjes door Duplicase laten verzorgen. De cassettebandjes worden real-time gekopieerd. Dat was vroeger doorgaans anders. Voorbespeelde bandjes werden in het verleden veelal op viervoudige of zelfs nog hogere snelheid gekopieerd en dat kwam de geluidskwaliteit niet ten goede.
Duplicase is een goed lopende fabriek en profiteert van de hernieuwde belangstelling voor oude geluidsdragers. De productie is in een paar jaar tijd gestegen van een paar duizend tot zo’n 15.000 cassettebandjes per jaar. Dit jaar wordt een aantal verwacht van circa 20.000. Dit is natuurlijk niets vergeleken met de cijfers uit de hoogtijdagen van het cassettebandje, maar dat neemt niet weg dat Thomas Baur er brood in ziet. Het cassettebandje is overigens nooit weg geweest. In Rusland, Spanje, Italië, Afrika, Zuid-Amerika en Azië is de cassetterecorder nog steeds populair.
Het cassettebandje is ook gewoon leuk om in handen te hebben. Volgens Baur, een bekende in de wereld van de vintage-audio, zet een kleine groep van muziekfreaks zich af tegen mp3-muziek en de rest van de digitale muziekindustrie. Deze groep heeft eerder de vinylplaten omarmd en toont nu ook een buitengewone belangstelling voor het cassettebandje.
Door de inzet van nieuwe media zoals Facebook wil Baur op zoek naar artiesten die hun muziek op cassette willen uitbrengen. Sommige bekende artiesten hebben het cassettebandje al herontdekt. Wat te denken van Justin Bieber die zijn album Purpose ook op cassettebandje heeft laten uitgeven? Ook Kanye West heeft zijn album Yeezus op cassette laten uitgeven. Als het aan Baur ligt volgen meer grote namen en gaat een nieuwe generatie luisteraars gebruik maken van het cassettebandje.
Nieuwe cassettedecks
Om cassettebandjes af te kunnen spelen is natuurlijk een cassettedeck nodig. De kwalitatief hoogwaardige decks van vroeger worden niet meer gemaakt. Toch is ook hier een voorzichtige opleving zichtbaar. Het Japanse Teac heeft immers in april 2017 de AD-850 geïntroduceerd, een cassettedeck voorzien van een cd-speler en een usb-aansluiting ter digitalisering van analoge opnames. Als de herleving van het cassettebandje doorzet, komen er wellicht ook weer hoogwaardige cassettedecks op de markt.
De Bandjesfabriek
Wie meer wil weten kan kijken bij Duplicase of bij De Bandjesfabriek.