NIEUWSWBT

WBT PlasmaProtect: een sprong in kwaliteit voor audioconnectors?

Het Duitse WBT heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om audioconnectors te verduurzamen en de elektrische geleiding te verbeteren. WBT heeft een alternatieve techniek ontwikkeld die de energievretende en milieubelastende galvanisatietechniek zou moeten gaan vervangen. We weten nog niet wanneer de eerste producten in de winkel zullen liggen en voor welke prijs maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

WBT PlasmaProtect

Al vele jaren genieten liefhebbers van een uitstekende geluidskwaliteit van de nextgen-connectoren van WBT, aldus het Duitse bedrijf. Met hun geavanceerde signaalgeleiders gemaakt van puur koper of fijn zilver in combinatie met innovatieve functionele materialen, biedt de nextgen-serie alles wat het audiofiele hart begeert. Door de massa van de signaalgeleider te optimaliseren, wist WBT massaopslageffecten en wervelstromen te minimaliseren. Het geluid is naar eigen zeggen helderder, en met name substantieel en ruimtelijk.

WBT gaat echter nog verder. De denktank van WBT werkt al enkele jaren onvermoeibaar aan een nieuwe techniek. Volgens het principe dat het beste nog steeds niet goed genoeg is, wil WBT het nextgen-principe nog verder verbeteren. Dit streven leek vaak erg moeilijk. De eigen productiefaciliteiten in Essen moesten worden geherstructureerd. Er moest een PVD-plasmaproductielijn worden opgezet. Al tijdens de bouwfase werden speciale productieprocessen ontwikkeld die speciaal voor WBT zijn ontworpen en geïmplementeerd op een nieuw opgerichte productielijn.

Wat is PVD-plasmaproductie?

WBT geeft uitleg over de nieuwe techniek. Contacten moeten worden beschermd tegen corrosie. Over de hele wereld gebeurt dit voor connectoren bijna uitsluitend met behulp van galvanotechniek. WBT is de eerste fabrikant van connectoren die galvanisatie gaat vervangen door de veel preciezere PVD-technologie. Deze innovatieve nanotechnologie vervangt de verouderde galvanotechniek.

Voor dit proces worden de signaalgeleiders van zuiver koper gereinigd in een polijstlijn met een hoge stroomsterkte en wordt het oppervlak gepolijst tot een glanzende afwerking. Dit gebeurt volledig zonder schadelijke chemische toevoegingen. Het resulterende oppervlak is absoluut zuiver zonder enige onvolkomenheden zoals chemische insluitsels. Daarna wordt de geleider onderworpen aan fysische dampafzetting (PVD) voor een fysieke fijne goudlaag. Bij dit proces komt atomair goud vrij door plasmaontlading in een hoog vacuüm. In het vacuüm wordt dit goud letterlijk op de koperen geleider geschoten om atomaire binding (in de vorm van Van der Waals-krachten) te realiseren voor een onafscheidelijke verankering. Het resultaat is een homogene materiaalsamenstelling met een 24-karaats goudoppervlak.

En waarom plasma?

De keuze van plasma kan eenvoudig worden verklaard. Met de nextgen-principe was WBT naar eigen zeggen al begonnen met een overgang naar milieuvriendelijke technologieën. De vervanging van galvanische oppervlaktecoating naar PVD-plasma is slechts de consequente voortzetting van deze basisgedachte. In tegenstelling tot voor het milieu schadelijke galvanisatie, vereist de plasmatechnologie geen giftige galvanisatiebaden en is deze milieuneutraal. Bovendien brengt de nieuwe procedure een vermindering van het energieverbruik met ca. 25%. En het hulpbronnenbesparende gebruik van edele metalen kan ook beter worden gewaarborgd.

Wat zijn de gevolgen voor het geluid?

WBT verklaart als volgt: “het atomair begrensde goud zorgt voor een harde en toch flexibele oppervlakken met weerstand tegen krassen en slijtage. Nog belangrijker is de structuur in het materiaal zelf. Dankzij PVD-plasmatechnologie wordt een gedefinieerde kristallijne structuur gegenereerd. Aangezien elektriciteit richtingsafhankelijk is, maakt deze structuur een nog grotere nauwkeurigheid van de signaalstroom mogelijk voor een ongeëvenaarde signaalkwaliteit. Terwijl nextgen-connectoren een verbeterde geluidskwaliteit hebben door verhoogde helderheid, inhoud en ruimtelijkheid, biedt WBT-PlasmaProtect nog meer gedefinieerd geluid. Terwijl de wens dat een orkest thuis in de woonkamer speelt, geeft deze technologie nu het gevoel midden in het orkest te staan. Bij het sluiten van de ogen klinkt het alsof je tussen de snaren of het koperen gedeelte staat - en plotseling naast het keteltrum. Men blijft achter met de indruk niet alleen een luisteraar te zijn, maar een deel van het orkest zelf. Met WBT-PlasmaProtect is het WBT gelukt om een sprong in kwaliteit voor audioconnectors te realiseren.”

We weten nog niet wanneer de eerste producten waarbij de PlasmaProtect-techniek is toegepast in de winkel zullen liggen en voor welke prijs.


EDITORS' CHOICE