Er zijn veel verschillende groepen die belang en interesse hebben in audio. Zij die de focus hebben op muziekbeleving in stereo, bijvoorbeeld. En een andere partij die audio vooral beleeft als onderdeel van films en series. Een groep waar op HIFI.NL weinig aandacht aan besteed wordt, is de gaming community. De audio/videofiel en de gamers hebben echter veel met elkaar gemeen. Dus pak een bak koffie of voor de gamers een energy drink en lees even mee.
Zoals er stigmatiserende beelden over audio- en videofielen zijn, zo zijn die er ook over gamers — we hadden het een zin geleden nog over energiedrankjes. Audiofielen zijn ouwe kerels, die in hun kamerjas naar veel te dure apparatuur luisteren. En dan altijd klassiek of jazz. Videofielen hangen de hele kamer vol met speakers. Gamers zijn pukkelige jongetjes die te veel energy drink achterover gooien en nachten lang alleen maar gamen. Maar als we dat eens overboord gooien en tussen de regels doorlezen, dan zien we iets opmerkelijks. Een audiofiel of muziekliefhebber weet dat zijn hifi-set zo goed klinkt als de zwakste schakel. Een filmfanaat weet dat van zijn favoriete videovermaak genieten staat of valt bij de componenten in zijn setup. En bij gamers is dat precies hetzelfde. Een PC speelt immers zo goed als de combinatie van onderdelen in die PC.
Daarbij geldt: ze streven allemaal naar een geoptimaliseerd systeem, voor de beste beleving. Waar een muziekliefhebber investeert in een nieuwe DAC, doet een videofiel dat in een nieuwe TV en een gamer in een betere videokaart. De tweaks die een audiofiel bezighouden — een nieuwe DAC, andere kabels, betere stroomvoorziening — zijn ook een gamer niet vreemd. Behuizing, moederbord, processor, videokaart, voeding, ram, opslag, de overeenkomsten zijn niet te missen. Ook het verzamelgedrag lijkt sterk op elkaar: collecties muziek en games zijn aan elkaar gewaagd, zeker ook qua bedragen. Maar onder de streep draait het om de beleving, gevormd door beeld en geluid. En dan komen we op HIFI.NL uit.Â
We trokken daarom de stoute schoenen aan en hebben eens gevraagd om enkele gaming headsets. Dat leverde een vijftal modellen op die we op de komende pagina's stuk voor stuk zullen behandelen. Eerst doen we het bijbehorende proces even uit de doeken. Want een gaming headset test je natuurlijk met games. Maar ook met films. Veel headsets hebben bovendien ondersteuning voor (virtueel) surround. En hoe voelt de headset aan? Zit'ie lekker, ook na langer dragen? Want dat een headset voor gaming moet voldoen aan comfort, magniet verrassen. Gamingsessies kunnen velen uren achter elkaar doorgaan.
Vrijwel alle headsets hebben knoppen aan de buitenkant zitten, voor de bediening. Hoe functioneel zijn die? En laten we vooral niet vergeten dat er een microfoon aanwezig is. Wat is de kwaliteit daarvan? Bouwkwaliteit is een zeer belangrijk aspect. Dan weegt zwaar in een test.
We willen daarnaast graag de elementen of de variabelen gelijk houden. Een paar vaste nummers is standaard bij een multitest. Belangrijk hierbij is dat een lijst met muziek niet te groot wordt. Maximaal 3 tot 5 nummers. Hetzelfde geldt voor de games die we spelen en de films en series die we kijken. Mocht nu de vraag rijzen, "Hebben jullie iedere keer hetzelfde stukje fim gekeken?", dan luidt het antwoord: “Ja, we hebben iedere keer hetzelfde stukje film gekeken.”
Qua hardware hebben we gebruikt gemaakt van een game pc. Een vrij gemiddeld systeem met een een Nvidia GTX 1660 Super, een Intel i5 6500 en 16 gb ram. Ook is de iPhone 11 Pro ingezet. Indien mogelijk hebben dat samen met de AudioQuest Cobalt gedaan.
The Games
The Witcher 3
Call of Duty: Modern Warfare
GTA 5
Films & series
Transformers: Age of Extinction
Star Wars: The Rise of Skywalker
Brooklyn Nine-Nine
Muziek
Miles Davis – Stella by Starlight
John Mayer – Battle Studies
The Weeknd – After Hours
AC/DC – Back in Black
Michael Jackson – Thriller
Lavinia Meijer - Passagio
Tot slot: iets wat essentieel is voor de audioweergave, ook van koptelefoons, headphones of in-ears, is het inspelen. Hoe zo'n model klinkt als deze nieuw uit de doos komt, is anders na 20 tot 50 uur spelen. Dat gaat ook op voor een gaming headset. We hebben elke unit daarom eerst 20 uur laten inspelen voordat we deze echt beoordelen op audioweergave.
Uiteindelijk sluiten we iedere headset af met een eindoordeel. Dat hebben we pas geschreven nadat we alle headsets hebben getest, om tot een eenduidige prijs-kwaliteitverhouding te komen. Daarbij zijn we overigens uitgegaan van de actuele adviesprijs. De prijs kan bij diverse winkels (inmiddels) lager zijn, en sowieso loont het de moeiten om even wat vergelijkend onderzoek te doen. Als laatste willen we kwijt dat we niet alle specificaties gaan neerzetten in de review. We belichten er wel iets van uiteraard, maar verdere informatie is terug te vinden op de pagina's van de fabrikant.
Direct naar je review van voorkeur? Gebruik dan deze links:
Teufel Cage
HyperX Cloud Alpha S
Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Razer Kraken Ultimate
Epos | Sennheiser GSP 370