Welkom in de wondere wereld van high end audio. Je kunt er terecht voor speakers van twee meter hoog, aangedreven door versterkers waarvan de volumeknop met bladgoud versierd is. De luisterruimte wordt ingespoten met vloeibare Quartz kristallen en de lp-hoezen zijn van Australisch krokodillenleer, want dan hebben ze minder last van negatieve ionen. Geen kosten bespaard om het maximale niveau te bereiken, dus. En wie het inderdaad zo gek wil maken, die kan ook in de markt voor in-ears zijn lol op. Met de Kinera Nanna, bijvoorbeeld!
Ok, natuurlijk overdrijven we een beetje, maar een set serieuze high-end vloerstaanders kán stevig in de papieren lopen. Daar moet vervolgens ook nog een versterker bij, en niet te vergeten een bron. Om op echt hoog niveau mee te kunnen spelen zijn bedragen van 20- tot 50.000 euro in die hoek redelijk normaal in de wereld van High End Audio. En dan is er in die niche ook nog een andere niche: head-fi. Daar vinden we hoofdtelefoons van hifi-niveau, digital audio players en portable dac's. En de IEM's of in-ear monitors, zoals de Kinera Nanna.
Head-fi is anders dan hifi, omdat het eigenlijk persoonlijker en intiemer is. Het is voor jou en voor jou alleen. Daarnaast zou je kunnen stellen dat de ROI of return on investment wat hoger ligt. Waar de traditionelere vorm van hifi een combinatie van investeringen vereist om een gedegen niveau te behalen, ligt die drempel voor high-end in (of op) de oren een stukje lager. Daar kun je natuurlijk ook stevig uitpakken, met IEM's richting de 10.000 euro. Maar al met de ontvangst van de Kinera Nanna was het gevoel een beetje dubbel. Zo'n klein setje in-ears, en dan een prijskaartje van 899 euro. In een in-ear multitest van niet zo lang geleden kwamen we niet boven de 300 euro uit, en daar stonden we al van de geluidskwaliteit te kijken. Is een prijskaartje van 899 euro te rechtvaardigen? Is de kwaliteit echt zo goed? Of kan je datzelfde geld beter investeren in een Bluesound PowerNode 2i voor thuis, en een veel simpeler in-ear setje voor onderweg nemen? Let's find out.
Lineaire Kwaliteit
Voor onze reviews doen we niet aan metingen. Wat niet wil zeggen dat we ze niet kunnen lezen of begrijpen. Bij het uitpakken van de Nanna's kwamen we zo'n meting van de prestaties tegen. Uiteraard geen eigen werk, maar desalniettemin interessant. De lijn die we daarop genoteerd zagen is bijna een utopie, en eigenlijk niet haalbaar. Of misschien in eerdere genoemde traditionele hifi, als je ook voorzien bent van een kruiwagen met vers gedrukte briefjes van 50 euro. Met enige sceptische terughoudendheid pakken we de boel verder uit en gaan aan de slag...
We hebben hier een hybride IEM in handen. De Kinera Nanna is voorzien van twee elektrostatische drivers, maar ook nog eens van een Balanced Armature en een 7mm dynamische driver. Die laatste zorgt voor het laag, de elektrostatische drivers en Balanced Armature dragen zorgen voor het midden en het hoog. Zo is ieder aspect van het geluid als taak weggezet bij een aparte driver. De Nanna heeft een impedantie van 60Ohm en een gevoeligheid van 110dB. Dat maakt het mogelijk om direct in een smartphone te prikken, maar om toegang te krijgen tot een vollediger arsenaal aan audiokwaliteit is een DAP of mobiele DAC wel aan te raden.
De oorjuwelen zijn verder voorzien van een afneembare kabel met een lengte van 1.2 meter. In de doos vinden we ook nog een rijk aanbod qua eartips, waaronder tips van Final, een verloop adapter en een schoonmaaktool. Alles bij elkaar is het een compleet pakket. Tijd om die “lineaire” kwaliteit eens te gaan testen!
Muziek voor de liefhebber
Een Porsche 911 koop je niet om naar te kijken of simpelweg in te gaan zitten, maar om de scherpe bochten mee te ervaren. Het gevoel, het geluid, de beleving. Dat begint bij een krachtig vermogen en de juiste brandstof. Bij de Kinera Nanna is dat niet anders. We gebruiken daarom een AudioQuest Dragonly Cobalt en een Fiio K5 Pro, en een mooie verzameling degelijke audiobestanden, om het uiterste uit de beleving te halen. De Cobalt is voor onderweg en de Fiio K5 Pro is voor thuis. De 'testcollectie' is net zo uiteenlopend als de playlist van HIFI.NL. Voor het overzicht lichten we er een paar nummers tussen uit.
Maceo Plex – When The Lights Are Out (Late Night Mix)
Tame Impala – On Track
Sonny Rollins & The Modern Jazz Quartet – In A Sentimental Mood
De Kinera Nanna komt binnen als een atoombom. Het is werkelijk waar nauwelijks (anders) te omschrijven. We luisteren niet naar onze muziek, we beleven het! We worden direct gegrepen, simple as that.
Als we zijn bekomen van de eerste schok, beginnen we langzaam te ontleden wat we nu echt horen en beleven. Laten we beginnen met een statement: de Nanna geeft een echte hifi-beleving. Dat je dat ook 'op het hoofd' kunt ervaren, is toch wel bijzonder. Een luidspreker heeft de ruimte om een tweeter voor het hoog, een unit voor het midden en een unit voor het laag te verwerken. Bij head-fi ligt dat iets anders, met veelal één drive unit voor het gehele geluidsspectrum. Gaan we nog kleiner, formaatje IEM zoals hier, dan is die uitdaging het grootst. Als we Sonny Rollins opzetten, dan krijgt de saxofoon evenwel een prachtige centrale opstelling. De andere elementen, waaronder de piano, worden daar vervolgens heel netjes onder en naast, naar buiten toe, weggezet. Dankzij de melodie van die 'weglopende' piano ontstaat er een ruimtelijk beeld. De kunst, de ware kunst hier, is dat alles klopt. Elke toon, iedere frequentie, iedere aanslag of zacht uitgeblazen lucht die de saxofoon laat zingen. Het heeft geen zin om verder te ontleden, we moeten toegeven aan de muziek.
Hoe gaat de Kinera Nanna om met iets moderns? We weten al dat een IEM goed kan klinken, maar vaak wordt er ingeleverd op het hoog of juist in het laag. Het compromis moet ergens vandaan komen, dus óf het hoog is te scherp en rolt er niet netjes uit, óf het laag is zo overdreven dat we een spontane hersenbloeding krijgen. Bij Maceo Plex, een ware track om bij weg te zweven, weet de Nanna echter wederom de puntjes op de i te zetten. Gouden puntjes om precies te zijn. Ieder element in het nummer is te horen. Iedere drum, percussion of gelaagde bas die werkt aan de opbouw, de effecten zijn heel breed en ruimtelijk weg gezet. Het geheel geeft een groter gevoel van hifi dan het formaat van de kleine monitoren alleen. Als de vocalen worden ingezet, valt vervolgens alles op zijn plek. Onze audiovreugde grenst aan hondsdolheid. Het klopt! Niet een klein stukje, niet een element, maar gewoon het hele geluid van laag tot hoog. Het hoog blijft strak in balans en kleurt prachtige langs de lijn, terwijl het laag goed te ervaren en te voelen is. En zonder ook maar iets op te offeren in de kwaliteit van de weergave. We worden er gewoon emotioneel van, zo een geweldige prestatie die de Kinera Nanna neerzet.
We willen het spektakel van Tame Impala jullie niet onthouden. De elementen die het Australische gezelschap in de muziek verwerkt, het spelen met fase en effecten, maakt het heerlijk om naar te luisteren. Zeker met de Kinera Nanna. De details die in het nummer verwerkt zitten, zijn zó helder te horen. Juist in het nummer On Track gebeurt er zoveel in het middengebied. De Kinera Nanna weet alles, maar dan ook echt alles zo gedetailleerd weer te geven. Het is bijna een mindfuck dat dit te ervaren is met een klein setje IEM's in de oren.
Eindoordeel
Als er een definitie van head-fi in de Dikke HIFI.NL zou staan, dan mag deze geïllustreerd worden door een foto van de Kinera Nanna. Een stereoset die diezelfde hifi-ervaring moet geven, zou zomaar op een factor 10 uit kunnen komen. En hadden we eigenlijk al gezegd dat ze er fantastisch uitzien? Ze mogen gehoord én gezien worden. Al is dat laten horen natuurlijk lastig, met je individuele setje en de eartips die jouw precieze fit hebben. Die kun je niet, zoals een set nieuwe speakers, zomaar aan een ander demonstreren. En als we heel eerlijk zijn, dan wil je dat ook niet. De Kinera Nanna is My Precious!, die hou je voor je zelf.
De Kinera Nanna bewijst wel dat ook bij head-fi een beetje meer versterking ten gunste komt van de hifi-beleving. Bij ons waren dat de AudioQuest DragonFly Cobalt en de Fiio K5 Pro. Maar geloof ons, dat heb je er graag voor over. Dat is de aanschafprijs van 899 euro meer dan waard. Ga dat zeker eens bij de (head-fi) specialist beleven!
Conclusie
Het is dat we geen 6 sterren kunnen geven, anders had de Kinera Nanna ze direct gekregen. Laat je niet afschrikken door de prijs, maar laat je onderdompelen in de wereld van echte head-fi. De ervaring van deze oorjuwelen is namelijk immens; het stereobeeld is ruimtelijk en bij de geluidkwaliteit likt iedere audiofiel zijn vingers of trommelvliezen af.
Kinera Nanna
€ 899 | kineraaudio.com | wifimedia.eu
Beoordeling 5 / 5