NIEUWSWharfedale

Wharfedale Dovedale: 21ste eeuw versie van drieweg luidspreker uit 1971

De Britse luidsprekerbouwer Wharfedale heeft zijn model Dovedale dat in 1971 op de markt is gekomen volledig herzien en opnieuw uitgebracht. Volgens de fabrikant is het uiterlijk van vroeger behouden maar is onderhuids wel de nodige nieuwe techniek toegepast. Wharfedale heeft meteen een paar passende stands voor de Dovedale ontworpen.

Wharfedale Dovedale: moderne drieweg luidspreker, toekomst vermomd als verleden

Het Britse luidsprekermerk Wharfedale bouwt modern ogende luidsprekers maar heeft de afgelopen jaren ook een aantal van zijn klassieke modellen uit de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. Deze week is de Dovedale zijnde het grootste en meest luxueuze lid van de Heritage productlijn aangekondigd. De nieuwe Dovedale is zwaar beïnvloed door de Dovedale 3 uit 1971. De nieuwe uitvoering heeft echter een iets grotere, bredere en aanzienlijk diepere kast die qua grootte dichter bij de toen verkrijgbare bouwkit Unit 5 ligt.

Lees ook onze recensies over de Heritage luidsprekers van Wharfedale.

De nieuwe Dovedale heeft een basreflex behuizing en is ontworpen door de bekende luidsprekerontwerper Peter Comeau die onlangs ook de Mission 770 en Mission 700 nieuw leven heeft ingeblazen (Mission is eigendom van dezelfde moedermaatschappij als Wharfedale). De nieuwe Dovedale meet 66 x 37 x 41,7 centimeter en weegt 26 kilogram.

Wharfedale Dovedale: drivers

De Dovedale is een drieweg ontwerp voorzien van een woofer met een conus van Kevlar met een diameter van 25 centimeter en een Kevlar middentoner van 13 centimeter. De middentoner is in zijn eigen afgesloten compartiment geplaatst. Kevlar wordt tegenwoordig veel gebruikt voor het maken van de conus van luidsprekerdrivers, maar was niet beschikbaar toen de eerste Dovedales op de markt kwamen. Kevlar is heel sterk en tevens stijf en licht en om die reden een uitstekend materiaal om een driverconus van te maken.

De 25 millimeter tweeter met een soft dome en een keramische magneet, die overal in de Heritage-serie van Wharfedale voorkomt, is verder verbeterd door een achterste kamer op te nemen, gedempt om de output van de achterkant van de dome te absorberen. Dit heeft ook het voordeel dat de resonantiefrequentie van de tweeter wordt verlaagd tot ver onder de cross-over frequentie, waardoor kleine details in de hoogweergave en harmonischen kunnen worden onthuld zonder de vloeiendheid van de hoogfrequente prestaties aan te tasten.

Wharfedale Dovedale: behuizing, gespiegeld links en rechts

De behuizing van de Wharfedale is uitgesproken vintage, maar technisch heeft de luidspreker niet zoveel te maken met het oorspronkelijk ontwerp uit 1971. Wharfedale heeft de kast gebouwd van een combinatie van verschillende houtsoorten om paneelresonanties over verschillende frequenties te verspreiden en heeft vervolgens met een sterk dempende lijm een binnenlaag van spaanplaat met hoge dichtheid gelijmd op een buitenlaag van MDF. Alle oppervlakken zijn omhuld met echt houtfineer, met de hand gepolijst en gelakt tot een satijnen afwerking.

De kast is versterkt met interne beugels en de middentoners en tweeters zijn naar links of rechts verschoven om reflecties die afkomstig zijn van de kastranden te verstrooien. Wharfedale levert afneembare frontjes mee, waarvan de plaatsing overigens wel enige invloed heeft op het geluid. Volgens Wharfedale resulteert het verwijderen van de roosters in een geluid dat helderder maar minder glad is.

Wharfedale biedt ook een paar bijpassende open-frame vloerstandaards aan met glazen inzetstukken van meubelkwaliteit aan de boven- en onderkant. Alle verticale delen zijn gevuld met dempend materiaal, op één na. Daar kunnen dan namelijk mooi de luidsprekerkabel doorheen.

Volgens Wharfedale pakt de Dovedale op bij 25 Hz op niveau -6 dB. De -3 dB punten van de frequentiekarakteristiek liggen op 36 Hz en 20 kHz. De nominale impedantie is 6,5 Ohm met een minimum van 3,6 Ohm. De gevoeligheid is 89 dB (2,83 Volt / 1 meter).

Wharfedale Dovedale: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE